Mijn hart gaat sneller kloppen als personages op papier tot leven komen en het verhaal zichzelf voortstuwt.

Mijn naam is Marga en ik leid een druk en leuk bestaan als moeder van twee kinderen van tien en twaalf en een baan bij de Hogeschool. Geboren en getogen in Groningen ben ik rond mij achttiende afgedaald naar Nijmegen voor een studie psychologie. Daar woon ik nu met man en kinderenSelfie2 (2), konijnen en kat in een herenhuis.

Ik hou van lezen, schrijven en toneel; eigenlijk alles waarbij het verhaal en de psychologie van mensen centraal staat. Het leuke van verhalen is dat je je kunt inleven in een heel ander persoon, in een heel andere tijd en plaats. Je kunt een 19e eeuwse getormenteerde dame zijn, zoals Anna Karenina, of een leraar die een drugslab begint à la Breaking Bad.

Als kind was ik altijd aan het fantaseren en schrijven en dat schrijven heb ik sinds een paar jaar weer opgepakt. Hoe het gekomen is, weet ik niet, maar opeens vond ik mijzelf ’s avonds na het werk, de afwas gedaan en de kinderen op bed, als een bezetene achter de computer. En er kwam een verhaal. Er kwam eigenlijk zoveel verhaal, dat het verhaal als een hogesnelheidstrein met mij als onervaren machinist over het spoor denderde totdat het stomend bij een eindstation kwam. Goed toen had ik dus een ruwe versie. Het was, eerlijk gezegd, meer een ongepolijst rotsblok. Ik wist dat het beter kon en ging naar een schrijfcursus om mijn verhaal bij te schaven. Dat was doodeng, maar als wat wil leren moet je met de billen bloot. En ja hoor aan de stijl, het centrale conflict en zelfs het perspectief kon nog heel wat gesleuteld worden. Dus begon ik opnieuw met hun aanwijzingen en een eerste novelle was geboren.

Inmiddels had ik de smaak zo goed te pakken dat ik een synopsis schreef voor een historische roman ‘Het portret’ en werd toegelaten tot de Meesterproef van de Queriodo Academie. De eerste versie van het manuscript is af en ligt te rijpen voor een redactieronde. In de tussentijd kloppen nieuwe verhalen alweer aan mijn deur. Verhalen waar meestal een rauw randje aanzit.

In 2019 stond mijn korte verhaal ‘Parallel’ op de shortlist van de Nijmeegse literatuurprijs.